Polscy parakajakarze wracają z tarczą z Mistrzostwa Europy (kliknij)

Jakub Tokarz (START Wrocław) został podwójnym mistrzem Europy w konkurencjach K1 200 m ( kajaki) i V1 200m ( kanadyjka ze stabilizatorem) . Na podium z brązowym medalem stanęła także debiutantka w konkurencji V1 200m Paulina Rutkowska ( zawodniczka IKS AWF Warszawa).Na Mistrzostwach Europy srebro wywalczył w K1 Tomasz Moździerski z OTK Opole. Debiutujący Mirosław Rosiński (START Zielona Góra) był trzeci wśród kanadyjkarzy i zdobył brąz. Warto dodać, że kajakarstwo od kilku lat integruje sportowców niezależnie od barier. Ekipa polskiej reprezentacji kajakarzy startując równolegle w ME w Portugalii zdobyła dziewięć medali: trzy złote, dwa srebrne i cztery brązowe. Już w sierpniu będziemy mogli trzymać kciuki za naszych sportowców podczas Mistrzostw Świata w Duisburgu.
Polscy parakajakarze wsparli ideę zorganizowania przez Fundację KiM kajakowej wyprawy ”W poszukiwaniu MOCY’, której uczestnikami będą osoby z niepełnosprawnością. Zarówno doświadczeni kajakarze (niektórzy spośród zawodników również) oraz osoby bez doświadczenia w kajakowaniu. Trzymamy kciuki!

Parakajakarze reprezentujący Polskę na Mistrzostwach Europy w Portugalii wsparli ideę zorganizowania przez Fundację KiM Wyprawy w poszukiwaniu MOCY. Paulina Rutkowska młoda i ambitna zawodniczka Integracyjnego Klubu Sportowego AWF Warszawa oraz jej trenerka Renata Klekotko po treningu na Żeraniu w nowych koszulkach naszej reprezentacji. Koszulki zostały ufundowane przez Burmistrza Gminy Kozienice, który równocześnie objął Wyprawę w poszukiwaniu MOCY swoim honorowym patronatem.