Warsztaty Classic Solo Canoeing - Krutyń 22-23.09.2012 (kliknij)

W ramach Fundacji KiM zrealizowaliśmy projekt Classic Solo Canoeing. Choć sami jesteśmy na początku drogi postanowiliśmy zaprosić wszystkich zainteresowanych kanuistów do wspólnego ćwiczenia.
Docelowo chcielibyśmy, aby to spotkanie zapoczątkowało cykl warsztatów a osoby biorące w nich udział mogły pływać tak jak Backy Manson (kliknij)  lub  Rolf Kraiker (kliknij)

W spotkaniu wzięło udział 11 osób o różnym poziomie zaawansowania. Zajecia prowadził Siacho we współpracy z Marcinem. Niebawem opublikujemy relację filmowo - fotograficzną z tego spotkania.

Data i miejsce spotkania: 22-23 września w Stanicy Wodnej w Ukcie - PTTK Ukta (kliknij).

Program: warsztaty były prowadzone w oparciu o prezentacje Backy Mason i Rolfa Kraikera.

• 22 września (sobota) 2 sesje (poranna - spływ w górę Krutyni oraz popołudniowa – spływ do Iznoty). Łącznie uczestnicy pokonali ok. 20 kilometrów.
  • W niedzielę Siacho i Marcin poprowadzili zajęcia, których celem było ćwiczenie technik umożliwiających manewrowanie kanadą przy założeniu, że pociągnięcia pagajem robione są tylko z jednej strony łódki. Po zajęciach prowadzący podsumowali dwudniowy warsztat i wręczyli uczestnikom pamiątkowe dyplomy.
  • W drodze powrotnej na zaproszenie Ireny i Ryszarda Gałeckich odwiedziliśmy czarodziejski Dom Pracy Twórczej Igora Newerlego. Dzięki przemiłym gospodarzom mogliśmy doświadczyć bliskiego kontaktu z Człowiekiem wielu zawodów i pasji, wśród których szczególne miejsce zajmowało kajakarstwo.

Koszty:

• Udział w warsztatach był bezpłatny.

Ważne informacje:

• Osoby które brały udział w szkoleniu prosimy o  wypełnienie formularza, który znajduje się na naszej stronie. Link do arkusza oceny
  • Siad klęczny był podstawową pozycją, w której wykonywaliśmy większość ćwiczeń. Należało więc  przed wyjazdem przyzwyczaić się do siedzenia w tej pozycji.
  • Poprosiliśmy o zabranie ze sobą wygodnej, miękkiej, grubej maty lub gąbki, na której komfortowo było można siedzieć w siadzie klęcznym.