Piec do tipi na jesienno-zimowe wyprawy kajakowe



Zakończyliśmy prace nad ostateczną wersją pieca (tipi-kozy), który będziemy wykorzystywać podczas jesienno – zimowych wypraw kajakowych. Poprzednią wersję pieca testowaliśmy w trakcie zimowej wiślanej wyprawy:  http://www.fundacjakim.pl/index.php?pid=4&r=2009&id=138

Podczas testów przy minus 16,5 0C uzyskaliśmy plus 20 0C wewnątrz tipi. Udoskonalony model pieca został wzbogacony o dwie fajerki, na których można przyrządzać posiłki

  • drzwiczki z szybką żaroodporną, która daje możliwość bezpiecznego delektowania się blaskiem ognia
  • szyber umożliwiający regulację tempa spalania drewna w kozie
  • solidny ruszt
  • jest poręczniejszy i da się transportować nawet na kajaku grenlandzkim

Mamy nadzieję, że jesienią i zimą zorganizujemy parę kilkudniowych wiślanych wypraw, podczas których – naśladując Skandynawów -  będziemy mieli ogrzewane tipi.

 

 

 

 

 

 

fot.Marek Czaczka


<< powrót