Wiosłowanie na śniadanie - warszawski odcinek Wisły

Treningi mają nieformalny charakter. Oznacza to, że każdy z uczestników bierze w nich udział na własną odpowiedzialność oraz posiada niezbędny sprzęt, tzn. kajak, kamizelkę, fartuch oraz wiosło. W grupie płynąctch nie ma osób prowadzących, asekurujących i zamykających (czerwona latarnia). Oprócz sprzętu wymagane jest doświadczenie kajakarskie w pływaniu po Wiśle, odpowiednie przygotowanie kondycyjne oraz umiejętność czytania rzeki. Uczestnicy mierzą się z nurtem rzeki i własnymi słabościami. Spotkania te mają charakter treningowy i traktujemy je jako przygotowanie do spływów długodystansowych np. pętli warszawskiej (zobacz relację)  lub 100 km w ciągu jednego dnia.

Spotykamy się w soboty  o godz. 7:30 w Porcie Czerniakowskim, ul.Zaruskiego pod estakadą Trasy Łazienkowskiej lub na parkingu przy KS Spójnia (Wybrzeże Gdyńskie) vis-a-vis Cytadeli - kajaki bez problemów można znieść nad rzekę.  Miejsce spotkania i trasy ustalamy w przeddzień spotkania. Osoby zainteresowane udziałem prosimy o kontakt telefoniczny kom.602-399-238 (Marcin).

Cztery trasy treningów na Wiśle

Trasa 1 - w górę rzeki. Gdy uczestnicy odczują zmęczenie wracają z nurtem do miejsca startu. Każdy samodzielnie podejmuje decyzję jak długo i do którego miejsca chce dopłynąć. Trasa idealna dla tych, którzy chcą sprawdzić swoje kajakarskie możliwości w pływaniu pod prąd.

Trasa 2 o długości ok 15-16 km. Z Portu Czerniakowskiego do mostu gen. Grota-Roweckiego. Za mostem robimy nawrót i płyniemy pod prąd do Portu Czerniakowskiego.

Zobacz poniższą mapkę:

Trasa 3 o długości ok 16-17 km. Z KS Spójnia do mostu gen. Grota-Roweckiego robimy nawrót i płyniemy pod prąd do mostu Łazienkowskiego i wracamy na wysokość parkingu przy KS Spójnia.

Trasa 4 o długości ok. 14 km. Z KS Spójnia do mostu Północnego. Za mostem nawrót i płyniemy pod prąd do mostu Gdańskiego. Za mostem nawrót i spływamy do KS Spójnia.

Zobacz poniższą mapkę:

Trasa 5 o długości ok 20-22 km. Z KS Spójnia do mostu Północnego. Za mostem nawrót i płyniemy pod prąd do mostu Łazienkowskiego, kolejny nawrót i wracamy na wysokość parkingu przy KS Spójnia.