Powrót Aleksandra Doby - zdobywcy Atlantyku (kliknij)

Zdobywca Atlantyku Aleksander Doba wraca do Polski
by nabrać sił przed jeszcze większym wyzwaniem.

Aleksander Doba, pierwszy Polak który samotnie przepłynął kajakiem Atlantyk, wraca do Polski by nabrać sił i zebrać środki przed kolejnym wyzwaniem – samotną wyprawą przez Ocean Spokojny!

Doba w ciągu zeszłej zimy przepłynął Atlantyk jako czwarty człowiek na świecie. Wypłynął 26 października 2010 roku z Dakaru w Senegalu i po 99 dniach (2 lutego 2011 roku) dopłynął do miejscowości Acarau w Brazylii. Przepłynął prawie 5,4 tys. kilometrów w specjalnie dla niego skonstruowanym niezatapialnym kajaku. W czasie wyprawy nie otrzymywał żadnej pomocy z zewnątrz i wszystkie zapasy wiózł ze sobą. Odżywiał się żywnością liofilizowaną (odwodnioną), pił odsoloną wodę morską.

Po przepłynięciu Atlantyku Doba planował spłynąć Amazonką, a następnie poprzez Karaiby popłynąć do Stanów Zjednoczonych. Niestety, na Amazonce został dwukrotnie napadnięty, skradziono mu całe wyposażenie i uszkodzono kajak. Musiał się wycofać i zmienić plany. „Jest jakaś ironia w tym, że przepłynąłem groźny ocean bez uszczerbku na zdrowiu, a na Amazonce niemal straciłem życie w napadzie” – mówi Doba.

Ta przygoda sprawiła, że Aleksander Doba planuje podjąć kolejne, tym razem największe wyzwanie. „Ocean Spokojny tylko z nazwy jest spokojny – tak naprawdę przepłynięcie Pacyfiku będzie znacznie trudniejsze niż przepłynięcie Atlantyku, zarówno z uwagi na większą odległość jak i mniej przewidywalne prądy morskie. Ale po przygodzie na Amazonce mam takie wrażenie, że na oceanie jestem bezpieczniejszy niż na lądzie” – żartuje Doba.

W Polsce Doba planuje zbierać siły i fundusze na nową wyprawę. Kajak wymaga poważnych napraw, trzeba kupić nowe wyposażenie i żywność. Doba jest optymistą. „Zawsze jak dotąd znajdowali się dobrzy ludzie którzy wspierali moje plany” – mówi.

Aleksander Doba to najbardziej doświadczony polski kajakarz. Po rzekach, morzach i oceanach przepłynął ponad 70 tysięcy kilometrów. Oprócz ostatniego wyczynu na Atlantyku, między innymi opłynął jezioro Bajkał, przepłynął z rodzinnych Polic do Narwiku a także opłynął Bałtyk. Więcej informacji o przepłynięciu Atlantyku i innych wyprawach Doby można znaleźć na stronie http://aleksanderdoba.pl/