Kaj. grenlandzkie

Kajakarstwo grenlandzkie (g-style) jest wśród wielu odmian kajakarstwa uprawianych obecnie, paradoksalnie najstarszą a zarazem stosunkowo młodą, bo od niedawna ponownie rozpropagowaną i wciąż ewoluującą formą atrakcyjnego spędzania czasu na wodzie.

Kajak wykonany w pracowni członka naszej fundacji Tomasza Hajduka z „th-tippik”

Bliższe informacje na stronie: http://www.th-tippik.pl/

Nawiązuje do korzeni kajakarstwa zapoczątkowanego przez ludy dalekiej północy Inuitów tysiące lat temu. Wykorzystywali oni swoje niewielkie jednostki pływające głównie do polowań (link). Świetnie nadawały się również do transportu i przemieszczania (link).

Wcześniej istniały już opracowania różnego rodzaju odkrywców i badaczy, którzy zetknęli się z Inuitami i zainteresowali się ich poczynaniami na wodzie. W wielu krajach trafili się też entuzjaści zafascynowani kajakiem i jego historią, próbujący na własną rękę upowszechniać wiedzę na ten temat. Największy jednak wkład w renesans g-style wniosły powstałe z inicjatywy młodych Grenlandczyków w latach osiemdziesiątych zeszłego stulecia kluby kajakowe, które pielęgnowały będące już wtedy na „wymarciu” umiejętności swoich przodków związane z tą dziedziną (link).

Wkrótce potem kluby te zrzeszyły się pod nazwą „Qaannat Kattuffiat”. Zrzeszenie posiada dwa oddziały poza Grenlandią. W Stanach Zjednoczonych pod nazwą „Qajaq USA” i w Kopenhadze pod nazwą „Qajaq Copenhagen”. Praktycznie wszyscy członkowie tych klubów stanowią dziś elitę kajakarzy grenlandzkich.

Poprzez uprawianie kajakarstwa grenlandzkiego należy rozumieć nie tylko niewątpliwą przyjemność pokonywania wodnych szlaków w kajaku „skrojonym na miarę”, jakimi są kajaki grenlandzkie, lecz również obszerną wiedzę i umiejętności szkutnicze potrzebne do zbudowania lub dobrania sobie właściwego sprzętu. Pływanie tymi kajakami ze względu na ich niewielką stabilność poprzeczną wymaga dodatkowych umiejętności i opływania w stosunku do powszechnie używanych nowych konstrukcji kajaków morskich.

Nasza obecna wiedza na temat g-style pochodzi w przeważającej mierze z Internetu (m.in.) i pierwszych nieśmiałych kroków, które Fundacja KiM podjęła i propaguje już od pewnego czasu. Organizujemy warsztaty budowy kajaków grenlandzkich (link) (link) (link) oraz wprawki basenowe (link) (link) (link), śródlądowe (link) (link) (link) i morskie (link) (link) (link). W ich trakcie ćwiczymy specyficzne elementy tego kajakarstwa, jakimi są posługiwanie się wiosłem grenlandzkim i nauka różnych sposobów wstawania z wody po wywrotce bez opuszczania kajaka, czyli wykonywanie tzw. „eskimosek”.Zaawansowani „Grenlandczycy” mają w zanadrzu kilkadziesiąt sposobów (link).

Kajakarstwo grenlandzkie to kompletne zespolenie się człowieka z kajakiem.

Jak do tej pory sprawia nam to wiele radości. W tym sposobie spędzania czasu na wodzie widzimy wielki potencjał i możliwości na przyszłość. Głównie z tej przyczyny powstał pomysł, aby uruchomić dodatkową „zakładkę” na naszej stronie internetowej, gdzie będziemy mogli dzielić się wiedzą w tym zakresie.

Podstawowym sprzętem jest oczywiście kajak QAJAQ wykonany w technologii SOF z angielskiego (SKIN ON FRAME) i wiosło grenlandzkie PAATIT opisywane skrótem GP z angielskiego (GREENLAND PADDLE).

Jest to jednak niewystarczające, aby w pełni cieszyć się tego typu kajakarstwem. Dobrze mieć również odpowiedni strój TUILIK, AKUILISAQ, KAMIT i choćby minimalne, lecz niezbędne ze względów bezpieczeństwa wyposażenie kajaka grenlandzkiego jakim jest NORSAQ. Wtedy dopiero możemy w pełni docenić i czerpać wielką przyjemność z uprawiania tej pięknej dyscypliny.

G-style oprócz wiosłowania i "eskimosek" to także symulacja morskich polowań. W trakcie swoich spotkań, miłośnicy tej tradycji, używając replik harpunów współzawodniczą w ich precyzyjnym władaniu (link).

Kajaki wykonane przez członków naszej fundacji w ich pracowniach po lewej – SOF „hobbo” po prawej – SOF „th-tippik”.
Bliższe informacje na stronach:          http://www.hobbo.net/            http://www.th-tippik.pl/

Nasze pierwsze doświadczenia związanie z kajakarstwem grenlandzkim zdobywaliśmy na Wiśle (link) (link) (link)

Osoby zainteresowane tą tematyką serdecznie zapraszamy do współpracy.