Relacja z realizacji

Relacja z realizacji projektu

W dniach 13-19 sierpnia w Stanicy Wodnej Zgon zrealizowaliśmy projekt „Stocznia kajakowa nad Krutynią. Warsztaty szkutnicze oraz spływ kajakowy dla osób z niepełnosprawnością".

Podczas warsztatów szkutniczych zbudowaliśmy dwie kanadyjki oraz wykonaliśmy cztery wiosła. Uczestnicy warsztatów znakomicie poradzili sobie ze składaniem kajaków, szlifowaniem, szpachlowaniem i lakierowaniem.

Odwiedziliśmy Dom Pracy Twórczej Igora Newerlego w Zgonie, gdzie wysłuchaliśmy ciekawego wykładu pani Ireny Gałeckiej na temat patrona naszego projektu – najwybitniejszego pisarza wśród kajakarzy i najlepszego kajakarza wśród pisarzy. Korzystając ze sprzyjającej pogody ostatnich dni wakacji, codziennie trenowaliśmy do całodziennego spływu kajakowego Krutynią. Uczestnicy naszego projektu mieli szansę spróbować swoich sił na różnych typach kajaków i kanu – od kajaka grenlandzkiego i wyczynowego po solidne stabilne dwójki i kanadyjki . Byliśmy pod wrażeniem ogromnych osiągnięć kajakowych osób z niepełnosprawnością ruchową i niedowidzących.

Odwiedziliśmy również Muzeum Leśne i Ośrodek Edukacji Leśnej w Spychowie, gdzie obejrzeliśmy m.in. tradycyjne dłubanki mazurskie.

Drodzy uczestnicy projektu. Przyjaciele!

Podczas wspólnie spędzonych dni ważne były nie tylko nowe umiejętności , które pozyskaliście, ale przede wszystkim Wasz entuzjazm i gotowość do pokonywania własnych barier. Cieszymy się z nowych przyjaźni. Dziękujemy za wspaniałą atmosferę. Wiele nauczyliśmy się od Was. Bardzo Wam za to dziękujemy! Zapraszamy również do udziału w wyścigu kajakowym na Wiśle Warszawskiej „Mosty Warszawy”, który odbędzie się 24 września br.

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją (kliknij).