Opis projektu

Zapraszamy do udziału w projekcie „Stocznia kajakowa nad Krutynią. Warsztaty szkutnicze oraz spływ kajakowy dla osób z niepełnosprawnością"!

Z radością informujemy, że kolejny raz otrzymaliśmy dofinansowanie Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych na realizację projektu "Stocznia kajakowa nad Krutynią. Warsztaty szkutnicze oraz spływ kajakowy dla osób z niepełnosprawnością". Będzie to już trzecia edycja zadania.

Podczas sześciodniowego wyjazdu do Stanicy Wodnej Zgon w dniach 13-19 sierpnia br. zorganizujemy warsztaty szkutnicze, podczas których będziemy budować kanadyjki (kanu). Na zakończenie odbędziemy całodniowy spływ jedną z najpiękniejszych mazurskich rzek – Krutynią. Program będzie wzbogacony o spotkanie w Domu Pracy Twórczej Igora Newerlego w Zgonie, prezentacje dotyczące historii kajakarstwa, pokaz technik używanych w kajakarstwie grenlandzkim. Odwiedzimy również Muzeum Leśne i Ośrodek Edukacji Leśnej w pobliskim Spychowie. Uczestnicy projektu będą mieli możliwość przygotowania się do spływu podczas codziennych wprawek kajakowych na Jeziorze Mokrym.

Do udziału możemy zaprosić 20 osób pełnoletnich z ważnym orzeczeniem o niepełnosprawności. Pierwszeństwo w udziale mają osoby z niepełnosprawnością o stopniu znacznym i umiarkowanym.

Organizatorzy pokrywają koszt noclegów, wyżywienia, organizacji wszystkich zajęć. Dojazd do Rucianego-Nidy lub Pisza we własnym zakresie. Stamtąd organizatorzy zorganizują przejazd do Stanicy Wodnej Zgon. Obiekt, w którym będzie realizowany program, nie jest w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Nie jest wymagane doświadczenie w zakresie szkutnictwa i kajakarstwa.

Osoby zainteresowane udziałem w projekcie prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego lub kontakt mailowy i telefoniczny. Na przełomie lipca i sierpnia skontaktujemy się z wszystkimi zainteresowanymi osobami. Lista uczestników zostanie ustalona na podstawie rozmów z kandydatami do udziału w programie.