Wyprawy i inne 2009

Kajakiem przez Bałtyk - prezentacja Ptaka i Janosika - kajakarstwo morskie (2009-12-17)

- Krzysztof Ptasiński (KP)
oraz: studenci SGGW

Krzysztof Ptasiński oraz Mariusz Zieliński zostali zaproszeni przez Koło Naukowe Wydziału Nauk o Zwierzętach przy SGGW na wygłoszenie prelekcji pt."Kajakiem Przez Bałtyk". Prelekcja odbyła się w czwartek 17.12.2009r wobiekcie SGGW przy ulicy Ciszewskiego 8. Pomimo fatalnej pogody oraztragicznych warunków drogowych na spotkanie przybyło ok. 50-ciu osób. Mówiliśmy o pływaniu po Szkierach, Alandach, o przepłynięciu przez wybrzeże Finlandii, oraz o przejściu przez Zatokę Botnicką i Zatokę Fińską. Prelekcja była ilustrowana zdjęciami oraz filmami z naszych wypraw. Pokazaliśmy również sprzęt specjalistyczny jakiego używamy podczas morskich wypraw (głównie chodzi o wyposażenie ratunkowo-asekuracyjne i nawigacyjne). Nie obyło się oczywiście bez przedstawienia organizacji, do której należymy czyli KiM-u. Spotkaliśmy się z bardzo ciepłym przyjęciem, oraz ogromnym zainteresowaniem naszą pasją.

Spotkanie trwało prawie dwie i półgodziny i gdyby nie późna pora pewnie by się znacznie przeciągnęło. Wiele osób zadeklarowało chęć wzięcia udziału w takich przedsięwzięciach, a co najmniej zadeklarowało, że zaczną pływać kajakami.

O w/w zdarzeniu, z prawdziwą przyjemnością, informują członków KiM-u autorzy "zamieszania" czyli Krzysztof PTAKU Ptasiński oraz Mariusz JANOSIK Zieliński.

Serdecznie pozdrawiamy.

K.P. & M.Z.