Wyprawy i inne 2009

Turcja - KiM wprawki morskie dla kajakarzy z klubu BODEKA (2009-06-19 - 2009-06-20)

Podczas zimowego spływu Wisłą rozmawiałem z naszym tureckim kolegą Tolgą na temat nawiązania bliskiej współpracy KiM-u z BODEKA - klubem kajakarzy ze Stambułu. Taka luźna rozmowa jakich wiele, prowadzona na wodzie w czasie spływu. Jednak w Turcji deklaracje traktuje się serio. W kilka miesięcy po spływie pierwszy raz odwiedziłem wspaniałe miasto jakim jest Stambuł. Podczas krótkiego pobytu miałem okazję poznać szefa klubu - Sevketa. Po powrocie powiesiłem relację na stronie i zacząłem się przygotowywać do kolejnej podróży. Z Sevketem ustaliliśmy, że poprowadzę 2-3 dniowe wprawki dla członków i kandydatów na członków klubu kajakarzy morskich BODEKA.

Po przylocie dowiedziałem się, że poprowadzę dwudniowe wprawki, w których weźmie udział ok 20 kajakarzy o różnym stopniu zaawansowania. Klub uzyskał zgodę na korzystanie z plaży wód małego portu. Czas upłynął szybko i ani się obejrzałem a już siedziałem w kajaku na wodach cieśniny Bosfor (w miejscowości Poyrazköy), która znajduje się tuż przy Morzu Czarnym.

Kilka słów o uczestnikach. Tureccy kajakarze są bardzo sympatyczni i bezpośredni. Wszystkich nas łączy pasja wiosłowania i to się czuje. Po kilkunastu minutach spędzonych w ich towarzystwie miałem wrażenie, że znamy się  już od dawna. Porozumiewaliśmy się po angielsku. Gdy miałem problem z wytłumaczeniem jakiegoś ćwiczenia wystarczyło, że je pokazałem i bariery komunikacyjne znikały. Nigdy wczesniej nie ćwiczyłem z tak liczną grupą kajakarzy. Warsztat ten jednak był czystą przyjemnością. Dlaczego? Ponieważ spotkałem wymagających uczestników, którym zależało na podnoszeniu swoich umiejętności kajakarskich. Serdecznie dziękuję za udział w warsztatach następującym osobom: Cem, Lale, Erim, Betül, Muna, Hakan, Neslihan, Fikret, Aslı, Fatih, Bülend, Atalar, Betül, Cem, Bora, Safiye, İrfan, Arif, Lale, Burak, İsmail, Sinan, Eda,Peter, Hakan, Melih, Fikret, Volkan, Senem, Baran, Serhat, Berkut.

W efekcie naszych wspólnych warsztatów uzgodniliśmy, że niebawem powstanie oficjalna umowa pomiędzy obydwiema naszymi organizacjami. Ustaliliśmy również, że członkowie KiM-u, którzy wybiorą się na kajakowe wyprawy do Turcji, będą mogli wynająć sprzęt kajakowy z BODEKA i otrzymają odczuwalny upust partnerski. Będą mogli również liczyć na wsparcie logistyczne. Z naszej strony, zobowiązaliśmy się do tego samego. Już niebawem pierwsi przedstawiciele tureckiego klubu przyjadą do Polski na jesienny spływ Wisłą.

Pozdrawiam
Marcin