Wyprawy i inne 2009

Akcja - rzeki bez śmieci - Kanał Zaborowski (2009-04-04)

- Zygmunt Fąfara (ZF)
- Marek Stępień (Ślimak)
- Marcin Chodorowski (MC)
oraz: KCh

Poziom świadomości ekologicznej naszego narodu jest niski a według niektórych wyrzucanie śmieci z gospodarstwa domowego do pobliskiej rzeki jest działaniem bardzo praktyczny. Praktycznym,  gdyż pewnego razu wysoka woda wszystko sama posprząta. Wodniacy dostrzegają śmieci na tafli wody i liczą, że jakaś instytucja sama je posprząta. Instytucja ich nie sprząta, gdyż brak jej pieniędzy i ludzi. Czeka więc na wysoką wodę, dzięki której problem sam się rozwiąże. Na szczęście, niektóre kluby kajakowe same podejmują się organizacji oczyszczania ich lokalnej rzeki z pływających śmieci.

Idąc za ich dobrym przykłądem, postanowiłem w ramach KiM-u zorganizować dwie akcje zbierania śmieci na wodach Kampinoskiego Parku Narodowego. Fundacja wystąpiła do Dyrektrora KPN z prośbą o wydanie odpowiednich zezwoleń. Zezwolenia otrzymaliśmy i wyruszyliśmy na pierwszą akcję, która zakończyła się dużym sukcesem jak na tak małą ekipę poszukiwaczy "odpadków cywilizacji". Łącznie przepłynęliśmy 9 km. Zebraliśmy 6 worów śmieci, telewizor i oponę. Wszystkie te skarby złożyliśmy w ustalonych z KPN miejscach.

Zapraszam również do zapoznania się z relacją przygotowaną przez Ślimaka:

Kolejna akcja zbierania śmieci z tafli rzeki odbędzie się 18 kwietnia na Kanale Łasica.

Pozdrawiam

Marcin

UWAGA! Na terenie Kampinoskiego Parku Narodowego obowiązuje całkowity zakaz pływania po wodach w obrębie parku.