Szkolenie KiMorskie (2017-02-03 - 2017-11-03)

Drogie Kajakarki! Drodzy Kajakarze!
Mam przyjemność przedstawić Wam wstępny plan kompleksowego szkolenia morskiego Fundacji KiM (KiMorskiego). Tym z Was, którzy mieli już kontakt z morskim pływaniem, pozwoli jeszcze bardziej rozwinąć umiejętności.  Tym z Was bez morskich doświadczeń pozwoli rozpocząć przygodę. W 2017 roku program morski będzie składał się z 4 elementów:
    Treningi na basenie w kwietniu
    Bałtyk Nawigacyjny
    II Bałtyckie Sympozium Kajakowe (2nd Baltic Sea Kayaking Symposium)

Treningi kajakowe na basenie

...a jak się uda to będzie bonus:) Każdy z elementów nastawiony będzie na specyficzną grupę umiejętności, tak by całość pozwoliła nam się wyszkolić na w miarę kompletnych kajakarzy morskich. Szkolenie planowana są tak by ilość osób na instruktora nie przekraczała 5-6 osób (w zależności od akwenu). Program oparty jest na doświadczeniach własnych z własnych wyjazdów, programie PSKK oraz British Canoeing. Podczas szkoleń będzie możliwość certyfikacji PSKK   A teraz trochę detali: Basen szkoleniowy:
Termin: zaczniemy na początku kwietnia. Zajęcia potrwają do połowy kwietnia. Dni tygodnia będą zależeć od decyzji większości
Miejsce: Warszawa, basen na Inflanckiej
Poziom: PSKK 1,2,3
Cel: ćwiczenie ratownictwa w kajakarstwie morskim
Komentarz: program będzie zależał od poziomy grupy. Początkujący będą mieli okazję obyć się z kajakiem i nauczą się podstawowych manewrów ratowniczych. Z doświadczonymi poćwiczymy bardziej wymagające techniki, np. eskimoski.
Kontakt: info@fundacjakim.pl

Bałtyk Nawigacyjny (obóz wędrowny):
Termin: proponowany termin to 5 lub 6 dni między 25 maja a 6 czerwca. Dokładna data zależeć będzie od wyboru osób, które zdeklarują uczestnictwo.
Miejsce: Archipelag Sztokholmski, Szwecja. Dokładna lokalizacja zależeć będzie od pogody i poziomu grupy. Transport lotniczy.
Poziom: PSKK 2, 3
Cel: Nawigacja, ratownictwo
Komentarz: podczas trwania szkolenia będziemy się koncentrować głównie na nawigacji. Dodatkowo będziemy mieli dyskusje i ćwiczenia nt. techniki pływania, sprzętu, meteorologii, pływania w grupie, no i oczywiście praktyczne ćwiczenia z ratownictwa:)
Kontakt: tomasz.maka@fundacjakim.pl

Drugie Bałtyckie Sympozium Kajakowe (2nd Baltic Sea Kajaking Symposium) (obóz stacjonarny)
W tym roku będziemy mieli przyjemność gościć Johna Carmody (http://www.seacliffkayakers.com/about) - znakomitego instruktora kajakarstwa morskiego (British Canoeing level 5 Sea Coach)
Termin: 21-27 sierpień
Miejsce: Dueodde, Bornholm, Transport we własnym zakresie
Poziom: PSKK 1, 2, 3
Cel: Wymiana doświadczań kajakarzy morskich, kompleksowe szkolenie na kilku poziomach trudności
Komentarz: Podobnie jak z zeszłym roku, będziemy stacjonować na południu wyspy. Nadrzędny cel imprezy to stworzenie sprzyjającej atmosfery do swobodnej wymiany doświadczeń wszystkim pasjonatom morskiego pływania. Zajęcia będą uzależnione od pogody i będą dobrane do poziomy grup. Planujemy pracować nad wszelkimi zagadnieniami z programu PSKK 1, 2, 3. Dodatkowo przewidujemy ćwiczenia na fali przybojowej oraz oczywiście wisienka na torcie, czyli pływanie nocne. Ze względu na ilość sprzętu którym dysponujemy oraz wielkość grupy, którą jesteśmy w stanie prowadzić, ilość miejsc będzie ograniczona.
Kontakt: bornholm@fundacjakim.pl

'Rozkołys' Norweski (obóz wędrowny):
Termin: proponowany termin to 5 lub 6 dni między 21 kwietnia a 7 maja. Dokładna data zależeć będzie od wyboru osób, które zdeklarują uczestnictwo.
Miejsce: Okolice Ĺlesund. Dokładna lokalizacja zależeć będzie od pogody i poziomu grupy. Transport lotniczy
Poziom: PSKK 3, 4
Cel: planowanie podróży w złożonych warunkach,
Komentarz: podczas trwania szkolenia, jeśli warunki pozwolą, będziemy się głównie uczyć pokory do morza. Będziemy się koncentrować na planowaniu podróży i dostosowanie go do warunków meteorologicznych i geograficznych, szkoleniu technik pływania na rozkołysie z większej wody oraz podziwianiu pięknych widoków. Będzie również blok tematyczny poświęcony używaniu radia VHF, używaniu środków sygnalizacyjnych, prowadzeniu grupy w trudnych warunkach, no i oczywiście praktyczne ćwiczenia z ratownictwa:)
Kontakt: tomasz.maka@fundacjakim.pl

Koszty uczestnictwa na Borholmie zostaną przedstawione do końca marca. Koszty uczestnictwa w spływach 'Bałtyk Nawigacyjny' oraz 'Rozkołys Norweski' będą wysoce uzależnione od ilości uczestników. Jeśli jesteś zainteresowany/a udziałem z którymś z zajęć/wyjazdów śmiało pisz!