Śladami warszawskich pisarzy ... (2013-09-13 - 2013-09-15)

W dniach 13-15 września odbyła się I edycja projektu Śladami warszawskich pisarzy - integracyjne kajakowe spotkania z twórczością I. Newerlego oraz K.I. Gałczyńskiego nad Krutynią. Uczestnikami projektu były osoby niepełnosprawne  oraz wspierający je wolontariusze.

Spędziliśmy dwa niezwykłe dni obcując z unikatową przyrodą Mazur, która inspirowała wielu wybitnych twórców. Odwiedziliśmy Mazurski Dom Pracy Twórczej Igora Newerlego , pisarza o niezwykle bogatym i interesującym życiorysie. Zobaczyliśmy nie tylko dom i sad, w których napisał kilka znakomitych książek, ale również kajak własnoręcznie wykonany przez tego najwybitniejszego pisarza wśród kajakarzy i najlepszego kajakarza wśród pisarzy.

Odwiedziliśmy także Muzeum Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego w Praniu, jego ukochany „dom na wzgórzu, z oknami dziesięcioma”, pięknie położony nad Jeziorem Nidzkim.

Serdecznie dziękujemy pani Irenie Gałeckiej, panu Zbigniewowi Fałtynowiczowi i panu Wojciechowi Kassowi za ich życzliwość dla naszego projektu oraz wspaniałe inspirujące spotkania poświęcone pisarzom tworzącym na Mazurach i Suwalszczyźnie. Dziękujemy Pawłowi Wojtasowi ze Stanicy Wodnej w Zgonie za miłą i profesjonalną organizację naszego pobytu.

Na kolejne edycje zapraszamy w przyszłym roku.

Nasz projekt współfinansowało Miasto Stołeczne Warszawa. Bardzo dziękujemy za wsparcie.