Tata, kajak i ja - projekty dla ojców z dziećmi (2012-06-23 - 2012-06-24)

- Zygmunt Fąfara (ZF)
- Marcin Chodorowski (MC)
- Artur Michalski (AMi)
oraz: Tomasz Kurach, Tadeusz Samul oraz uczestnicy projektu

Spływ kajakowy Wkrą ze Szczypiorna zakończyliśmy na Narwi. Przepłynęliśmy 15 kilometrów przy średnim poziomie wody we Wkrze.

Zrealizowaliśmy naszą kajakową przygodę w ramach projektu  ‘Tata, kajak i Ja’.  Była ona wyjątkowa! Nie tylko dlatego, że 23.VI był Dniem Ojca.    Noc z soboty na niedzielę była jedyną taką w roku. Noc Kupały, kupalnocka, sobótka – słowiańskie święta związane z przesileniem letnim – późniejsza noc świętojańska zapożyczyła wiele z obyczajów tego święta.

Święto ognia i wody, słońca i księżyca, radości i miłości…

Sobótkowe ognie, skoki przez ognisko, wicie wianków i puszczanie ich na wodę, poszukiwanie kwiatu paproci …liczne obrzędy związane z tym świętem miały swoje znaczenie. Wiesz jakie?

W sobotę, nabiwaku w Twierdzy Modlin, rozpaliliśmy bez użycia zapałek ognisko. Dzieci wykonały  własnoręcznie wianki i z pochodniami ruszyliśmy nad wody Narwi, aby tradycji stało się zadość. Spotkały nas również inne atrakcje – niech pozostaną miłym wspomnieniem dla uczestników i instruktorów.
Ten wyjątkowy czas zapamiętamy na długo!

Zapraszamy do foto relacji przygotowanej m.in. przez Olka lat 9 i Mikołaja lat 6.