Traperzy znad Wisły - długodystansowy spływ z Łomianek do Płocka pod patronatem Burmistrza Łomianek (kliknij) (2011-12-03 - 2011-12-04)

- Zygmunt Fąfara (ZF)
- Wojtek Chyczewski (WCh)
- Tomasz Mąka (TMa)
- Sławek Wąsek (SWa)
- Rafał Dębski (RD)
- Piotr Króliński (PKr)
- Marcin Chodorowski (MC)
- Leszek Cykowski (LC)
- Instruktorzy, ratownik, przewodnik z KiM
oraz: Mieszkańcy i sympatycy gminy Łomianki

Sobota 3 grudnia 2011r.
8:00 odprawa, zapoznanie z regulaminem spływu, podpisanie listy obecności oraz omówienie zasad bezpieczeństwa. Uczestnicy zostali przydzieleni do łódek zgodnie z opublikowaną listą.
8:30 rozgrzewka a następnie zejście na wodę. Asekurację spływu zapewnili instruktorzy z Fundacji KiM.
Około 14:00 - 15:00 minęliśmy Modlin i dopłynęliśmy do wyspy na 553 km. Tam został założony obóz.
15:00-15:30 rozbijanie obozu.
16:00 cisza nocna lub integracja przy ognisku - wspólne gotowanie (co kto ma i co lubi). Oprócz gotowania na ognisku dysponowaliśmy 4 małymi piecykami zainstalowanymi w 4-ch tipi. Dodatkowo były dwa czajniki Kelly Kettle do szybkiego zagotowywania wody.
Jedzenie, wodę i inne artykuły spożywcze każdy z traperów zabierał wedle swojego gustu i możliwości.
Część uczestników skorzystała z noclegu w tipi. W tym celu została stworzona lista przydziału do tipi.  Wszyscy jednak pamiętali aby zabrać ze sobą karimaty oraz śpiwory. Pozostałe osoby nocowały w swoich namiotach.

Niedziela 4 grudnia 2011. W nocy szalał wiatr i padał deszcz.
8:45 wizja lokalna terenu, na którym było rozstawione obozowisko.
9:00 zejście na wodę.
Każdy z uczestników spływu obudził się o godzinie, którą preferował. Wszyscy byli gotowi do drogi o 9:00.
Z powodu trudnych warunków na rzece, tzn. silnego wiatru i fal w efekcie zbyt wolnego płynięcia organizatorzy w porozumieniu z uczestnikami podjęli decyzję o o zakończeniu spływu w Czerwińsku. Przed Czerwińskiem traperzy dopłynęli do jednej z wiślanych wysp, na której przygotowano napój regenerująco-energetyzujący czyli gorąca czekoladę.

15:00 dopłynęliśmy do Czerwińska gdzie na uczestników czekał autokar. Po załadunku sprzętu wszyscy pojechaliśmy do Łomianek.

Podsumowanie.

W projekcie wzięło udział 30 osób, które podczas dwudniowego spływu w trudnych, grudniowych warunkach przepłynęło w dwa dni dystans 50 kilometrów oraz nocowało na jednej z urokliwych wysp.
Projekt został zrealizowany w ramach zadania nr 4 - Prowadzenie systematycznych zajęć sportowych dla dzieci i młodzieży, organizacja ogólnodostępnych imprez sportowych dla mieszkańców gminy Łomianki.