Spływ szkoleniowy z W-wy do Twierdzy Modlin (2011-09-24 - 2011-09-24)

- Instruktorzy, ratownik, przewodnik z KiM
oraz: osoby z wolnego naboru

Panoramy Twierdzy Modlin - warto zobaczyć

Relacja fotograficzna autorstwa Mikołaja Józefowicza (picasaweb)

Relacja fotograficzna autorstwa Michała Bąka - Milimetra  (picasaweb)

Wynik badania satysfakcji uczestników spływu szkoleniowego:

Jak oceniasz pomysł i realizację tego projektu?

Jak oceniasz zaangażowanie kadry instruktorów realizujących ten projekt?

Jak oceniasz jakość organizacyjną projektu?

Co dał Ci udział w projekcie?
Jako członkowi KiM miłą wycieczkę z kolegami w tempie, które pozwala na towarzyską rozmowę.możliwość zwiedzenia Twierdzy Modlin - bez zorganizowanej grupy nie miałbym takiej możliwościSpływ ciekawy rekreacyjnie i poznawczo.Wszystkiego po trochu: trochę nauki, miłego zmęczenia i "zresetowania". Sensowna 1-dniowa wycieczka. Pierwsza i być może ostatnia wizyta w Twierdzy Modlin. Zachód słońca widziany z wieży Tatarskiej – bezcenne... Nowe spojrzenia na miarę długości – Milimetr, który dwoi się i troi w oczach :)Wzbogacenie wiedzy na temat zasad plywania kajakiem. Mozliwosc poznania jak plywa s...

Jak oceniasz walory turystyczne przepłyniętego odcinka Wisły oraz Twierdzy Modlin?
Bardzo wysokobardzo dobrze, niewielka różnorodność charakterów rzeki, ale na tak krótkim odcinku jest OKBardzo mi się podobał pomysł spływu i zwiedzania twierdzy.8/10/2011Bardzo ciekawe bylo poznanie Wisly gdzie wiekszosc odcinka bylo nieuregulowane. Zobaczyłem ze Wisła jest bardzo ładna. Twierdza Modlin to bardzo interesujące miejsce. Dużo dało zwiedzanie z przewodnikiem gdyż można było poznać bardzo interesujące informacje na ten temat.Było fantastycznie! Zarówno trasa spływu, jak i zwiedzanie Twierdzy Modlin - plus dodatkowy bonus w postaci przepięknego zachodu słońca - bardzo do mnie traf...

Czy jesteś zainteresowana / zainteresowany udziałem w innych projektach realizowanych przez Fundację KiM?

Informacje na temat spływu:

Do udziału w spływie zapraszamy maksymalnie 12 pełnoletnich osób. Ze względu na aspekt szkoleniowy spływu (zajęcia na Wiśle), warto aby uczestnicy mieli już opanowane podstawowe umiejętności związane z pływaniem kajakiem jedno- ewentualnie dwu-osobowym lub kanu (kanadą).

UWAGA: Jeśli warunki hydrologiczne i/lub atmosferyczne nie będą sprzyjające, Fundacja KiM zastrzega sobie prawo do odwołania spływu i zwrotu 100% przekazanych na nasz rachunek wpłat.

Cele wyrawy:

• praktyczna nauka zasad bezpiecznego pływania kanu lub kajakiem po Wiśle.
  • odkrycie walorów magicznej, dzikiej i nieprzewidywalnej Królowej Polskich Rzek.
  • odkrycie walorów turystycznych Twierdzy Modlin. Twierdzy I klasy zbudowanej według najlepszych francuskich projektów, oczka w głowie rosyjskich carów, północnej reduty broniącej Warszawy w 1939 a obecnie popadającej w ruinę.

Miejsce spotkania spływowiczów w Warszawie nad Kanałem Żerańskim:

Z uczestnikami spotkamy się o 8:00 w bazie Klubu Sportowego Spójnia nad Kanałem Żerańskim, naprzeciwko firmy Plastex (ul. Modlińska 14). Można zostawić samochody na parkingu niestrzeżonym.

Najbliższy przystanek Żerań FSO 54, autobusy: 112, 114, 118, 156, 506.

Wyświetl większą mapę

Harmonogram:

8:00 spotkanie, odprawa, zapoznanie z regulaminem spływu oraz omówienie zasad bezpieczeństwa, rozgrzewka
8:45 zejście na wodę. Uczestnicy popłyną kanadami (kanu) i kajakami. Towarzyszyć im będą instruktorzy z Fundacji KiM.
Około 16:00 dopłyniemy Narwią do przystani Sum w Modlinie.
16:00 - 18:00 rozpocznie się zwiedzania z przewodnikiem Twierdzy Modlin.
18:00 powrót autokarem do Łomianek

Dystans do przepłynięcia:

Warszawa - Kanał Żerański - Śluza im. inż.Tillingera - Twierdza Modlin: około 34 km.

Prowiant: podczas spływu zatrzymywać się będziemy na wiślanych łach. Tam będzie można odpocząć i delektować się widokiem dzikiej Wisły. Czas ten wykorzystamy również na posiłek, który każdy z uczestników spływu zapewnia sobie we własnym zakresie. Podczas zwiedzania Twierdzy Modlin wejdziemy na Wieżę Tatarską, z której rozpościera się wspaniała panorama wideł Wisły i Narwi.

Co zabrać na spływ:

Prosimy zabrać ze sobą ubranie odpowiednie do warunków atmosferycznych (czapka, okulary przeciwsłoneczne, krem do opalania z filtrem, obuwie umożliwiające brodzenie w wodzie, kurtka chroniąca od wiatru i deszczu). Każdy uczestnik spływu powinien zabrać ze sobą komplet rzeczy na zmianę, które razem z dokumentami, kluczykami do samochodu, telefonami komórkowymi, ect. powinny być zapakowane w szczelne worki. Kabiny (wywrotki kanu lub kajaków) są jednym z elementów kajakarstwa turystycznego i wszyscy powinni być przygotowani na taką ewentualność.
Pamiętajmy również o zabraniu ze sobą jedzenia oraz wody do picia. Gorącą herbatę / kawę przygotujemy dla Państwa podczas jednej z przerw na łachach wiślanych.

Na zakończenie spływu, dla chętnych, przeprowadzone zostaną egzaminy na 1-szy stopień według
Polskiego Systemu Klasyfikacji Kajakowej (kliknij).

Rekomendacje uczestników biorących udział w poprzednim spływie:

Link do relacji i wyników badania satysfakcji uczestników spływu Łomianki - Twierdza Modlin

W sprawie dodatkowych informacji prosimy o kontakt z szefem projektu:
Marcin Chodorowski kom. 602-399-239