Świąteczna Mienia i Świder (2009-12-27)

- Milimetr Bąk (MB)
- Mariusz Zieliński (Janosik)
- Marek Mazur (MM)
- Jerzy Gołoś (JG)

Inicjatorem tej świątecznej wycieczki był Milimetr. Kusił Mienią i kusił na stronie KiM, że kiedy w trakcie świątecznych podróży zobaczyłem stan wody na Jeziorce i Pilicy , nie wytrzymałem. Toć takiej wody nie było tutaj dawno.
Całe szczęście, że Milimetr zmienił program i zrezygnował z płynięcia rowem z Mieni, na rzecz urozmaiconej trasy z Bykowizny do mostu kolejowego w Otwocku.

Już na starcie, w zwężeniu zastawki było widać szybki nurt. Mimo niewielkiej różnicy poziomów woda solidnie się burzyła.
Od samego początku ekipa pędziła na wartkim nurcie, a że przeszkód było mało, nie miałem zbyt częstych szans na wyjmowanie aparatu fotograficznego. Pierwszą okazją było uwiecznianie skoków Janosika i Jurka z wysokiej zastawki koło miejscowości Ruda. Poniżej Mienia początkowo szeroko rozlana, później wyprostowana pomiędzy stawami, z rzadka urozmaicona małymi jazami i zwałkami.
Przy tym stanie wody, nawet te małe jazy wymagały uwagi  - w pamięci mieliśmy przygodę jednego z naszych kolegów, który tutaj nie był w stanie samodzielnie wydostać się z odwoju, za niepozornym jazikiem uwidocznionym na zdjęciu z Janosikiem.
Na łąkach za Górkami dużo rozlewisk, ale nie takich jakie oglądaliśmy w trakcie pamiętnego spływu z Mińska Mazowieckiego, kiedy szerokość Mieni wynosiła kilkaset  metrów.

Odcinek rzeki pomiędzy Boryszewem i Wiązowną wymagał pełnej koncentracji. Naprawdę wartka woda w meandrującym jarze, wypełnionym niemal po brzegi, z dużą ilością krzaków i innych przeszkód w korycie, były niezłym testem opanowania kajaka. Wszyscy przeszli ten test pomyślnie.
Na tym odcinku zorganizowaliśmy świąteczne śniadanie. Był barszczyk z uszkami, wędzony węgorz, makowiec, no i zdobiony piernik w kształcie gwiazdy.

Pod mostem z rurami w Wiązowej przepłynęliśmy gładko, znaczy poziom wody był niższy z 80 cm od tej wody z marca 2005 roku.

Poniżej Wiązowej Mienia szersza, z wyraźnym spadkiem i zwałkami zbudowanymi na zwalonych drzewach tarasujących parów, no i oczywiście szybki nurt. Trochę inny charakter przeszkód, zajmujących więcej czasu niż na poprzednim odcinku.

Wypływając na Świder skonstatowaliśmy, że tam też nurt jest bardzo szybki. Przemknęliśmy szybko do mostu kolejowego, przy czym byłem świadkiem bezustannego czapkowania kolegom z sąsiedztwa. Rozumiem, że wzorem jednego z naszych kajakarzy, po sukcesach roku 2010, będą mogli ubiegać się o tytuł honorowego mieszkańca.

Dwóch harcowników spłynęło, z lekkimi emocjami, pod mostem kolejowym, po czym szybciutko zapakowaliśmy kajaki, rozwożąc część uczestników.

Razem z Milimetrem wybraliśmy się na terenową wycieczkę do Bykowizny, poznając okoliczne drogi ziemne utwardzone.
Na miejscu startu stwierdziliśmy, że w międzyczasie woda w Mieni opadła o kilkanaście centymetrów. Był to ostatni moment na porządne pływanie, na pewno w tym roku, a być może również tej zimy.

Trasę 22 – 23 km (niestety zagubiłem GPS-a, szacunek oparłem na Podziale Geograficznym Polski), przepłynęliśmy w 5,5 godziny.

Letman
Relacja Milimetra ze świątecznej wyprawy jest tutaj

kajakarstwo zwałkowe, kajakarstwo zimowe, spływ Mienią