Projekt: Bezpłatne warsztaty budowy kajaków i spływy kajakowe szlakiem portów rzecznych Warszawy - spotkanie 6 (2009-09-19 - 2009-09-20)

- Instruktorzy, ratownik, przewodnik z KiM
oraz: Mieszkańcy Warszawy

VI warsztaty
(sobota - niedziela) 19-20 września 2009

Piękna pogoda towarzyszyła nam zarówno w trakcie budowy kajaków grenlandzkich, jak i w trakcie spływu. Szóste i ostatnie już warsztaty rozpoczęły się krótkim wprowadzeniem na temat historii kajaków grenlandzkich oraz przedstawieniem podstawowych zasad na temat budowy kajaków. Następnie każdy przystąpił do swojego stanowiska, aby rozpocząć prace przy budowie konstrukcji oraz obszywaniu szkieletów drewnianych. Dzięki sprawnej pracy, 28 osobowej grupie budowniczych, powstały konstrukcje drewniane i repliki kajaka grenlandzkiego.
W trakcie warsztatów jeden z instruktorów - Marcin, zademonstrował na wodzie w jaki sposób pływać kajakiem grenlandzkim.
Następnego dnia wszyscy wyruszyliśmy kajakami z pod Mostu Łazienkowskiego szlakiem portów rzecznych w Warszawie. Spływ Wisłą okazał się wspaniałą okazja do poznania historii budowli rzecznych, historii Warszawy oraz Wisły. Pod czujnym okiem instruktorów mieliśmy możliwość przećwiczyć swoje nabyte umiejętności kajakarskie. Do przystani dopłynęliśmy zadowoleni i lekko zmęczeni.

Projekt „Rzeki bez granic – warsztaty dla warszawiaków z budowy kajaków zakończone spływami kajakowymi po warszawskim odcinku Wisły" jako zadanie publiczne przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy.