Projekt: Bezpłatne warsztaty budowy kajaków i spływy kajakowe szlakiem portów rzecznych Warszawy - spotkanie 5 (2009-09-12 - 2009-09-13)

- Instruktorzy, ratownik, przewodnik z KiM
oraz: Mieszkańcy Warszawy

V warsztaty
(sobota - niedziela) 12-13 września 2009

Na początku piątych warsztatów instruktorzy zapoznali 25 uczestników z podstawowymi zasadami budowy kajaków grenlandzkich oraz historią kajakarstwa grenlandzkiego. Następnie wszyscy przystąpili do pracy. Dzięki zapałowi tak licznej grupy powstały konstrukcje drewniane kajaków. Zostały także obszyte specjalnym materiałem drewniane szkielety, które ku zaskoczeniu uczestników,  wyglądały  jak orginalne kajaki grenlandzkie .
Następnego dnia wszyscy uczestnicy wyruszyli kajakami z pod Mostu Łazienkowskiego szlakiem portów rzecznych w Warszawie. Spływ Wisłą okazał się wspaniałą okazja, szczególnie dla miłośników Wisły, do poznania historii budowli rzecznych, historii Warszawy oraz Wisły. Pod czujnym okiem instruktorów spływowicze mieli możliwość przećwiczyć swoje nabyte umiejętności kajakarskie. Do przystani wszyscy dopłynęli zadowoleni i lekko zmęczeni.

Zdjęcia do pobrania znajdują się pod adresem:

Projekt „Rzeki bez granic – warsztaty dla warszawiaków z budowy kajaków zakończone spływami kajakowymi po warszawskim odcinku Wisły" jako zadanie publiczne przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy.