Projekt: Bezpłatne warsztaty budowy kajaków i spływy kajakowe szlakiem portów rzecznych Warszawy - spotkanie 4 (2009-09-05 - 2009-09-06)

- Instruktorzy, ratownik, przewodnik z KiM
oraz: Mieszkańcy Warszawy

Czwarte warsztaty z budowy kajaków grenlandzkich odbyły się w sobotę 5 września na terenie Policji Rzecznej w Warszawie. Instruktorzy po zapoznaniu uczestników z podstawowymi zasadami budowy kajaków grenlandzkich oraz historią kajakarstwa grenlandzkiego przystąpili do pracy. Dzięki zapałowi 20 osobowej grupy powstały konstrukcje drewnianych kajaków. Po raz pierwszy na warsztatach zostały obszyte specjalnym materiałem drewniane szkielety i wyglądały jak replika kajaka grenlandzkiego.
Następnego dnia wszyscy uczestnicy wyruszyli kajakami z pod Mostu Łazienkowskiego szlakiem portów rzecznych w Warszawie. Spływ Wisłą okazał się wspaniałą okazja, także dla najmłodszych uczestników, do poznania historii budowli rzecznych, historii Warszawy oraz Wisły. Pod czujnym okiem instruktorów spływowicze mieli możliwość przećwiczyć swoje nabyte umiejętności kajakarskie. Do przystani wszyscy dopłynęli zadowoleni i lekko zmęczeni.

Kolejne spotkanie odbędzie się 12-13 września. Zapraszamy!

Zdjęcia do pobrania znajdują się pod adresem:

Projekt „Rzeki bez granic – warsztaty dla warszawiaków z budowy kajaków zakończone spływami kajakowymi po warszawskim odcinku Wisły" jako zadanie publiczne przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy.