Projekt: Bezpłatne warsztaty budowy kajaków i spływy kajakowe szlakiem portów rzecznych Warszawy - spotkanie 3 (2009-08-22 - 2009-08-23)

- Instruktorzy, ratownik, przewodnik z KiM
oraz: Mieszkańcy Warszawy. KiM: instruktorzy, ratownik, przewodnik i koordynator

Już po raz trzeci, w sobotę 22 sierpnia, spotkaliśmy się z uczestnikami warsztatów z budowy kajaków grenlandzkich. Na początku Tomasz pokrótce przedstawił historię kajakarstwa grenlandzkiego. Następnie poinformował uczestników w jaki sposób będą przygotowywać poszczególne elementy drewniane, z których zostanie zbudowana replika kajaka grenlandzkiego.

Warszawiakom robota paliła się w rękach! Pierwsze konstrukcje drewnianegych kajaków powstały w połowie warsztatów. Drugie zaś szkielety zostały przygotowane do obszycia materiałem.

W niedzielę wszyscy wyruszyli kajakami z pod Mostu Łazienkowskiego szlakiem portów rzecznych w Warszawie. Spływ Wisłą okazał się wspaniałą okazją do poznania nie tylko historii budowli rzecznych, historią Warszawy i Wisły ale także podstaw kajakarstwa rekreacyjnego. Pod czujnym okiem instruktorów, spływowicze podziwiali panoramę Warszawy i ćwiczyli swoje umiejętności kajakarskie. Do przystani dopłynęliśmy zadowoleni i lekko zmęczeni.

Kolejne spotkanie odbędzie się 5-6 września. Zapraszamy!

Poniżej prezentujemy zdjęcia autorstwa Kasi Słowik i Marka Mazura.

Projekt „Rzeki bez granic – warsztaty dla warszawiaków z budowy kajaków zakończone spływami kajakowymi po warszawskim odcinku Wisły" jako zadanie publiczne przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy.