Warsztaty kajakowe dla dzieci i mlodzieży na basenie przy Inflanckiej (2009-06-28)

- Zygmunt Fąfara (ZF)
- Leszek Wirski (LW)
oraz: Basia, wolontariuszka

Fundacja KiM poprowadziła warsztaty kajakowe w zakresie początkowej nauki wiosłowania na kajakach górskich .

Od godziny 1000do 1500 Zygmunt i ja uczyliśmy dzieci i młodzież  (w wieku od dwóch lat do osiemnastu) podstawowych technik związanych z manewrowaniem kajakami. W grupie uczestników biorących udział w naszych zajęciach trafił się chłopiec, który bardzo szybko opanował podstawowe techniki i Zygmunt przystąpił do uczenia go robienia eskimoski.

Około godzinie 1300 byliśmy otoczeni wianuszkiem dzieci, które cierpliwie czekały na swoją kolejkę. Według informacji Basi, która wydawała dzieciom potwierdzenia zaliczenia udziału w warsztatach, w naszym szkoleniu wzięło udział ponad 70 osób. Musieliśmy  ograniczyć czas pływania, aby zadowolić wszystkich. To spotkanie z dziećmi i młodzieżą przekonało nas, że jest duże zainteresowanie pływaniem kajakami. Moim zdaniem, dołożyliśmy swoją cegiełkę do promocji rekreacyjnego kajakarstwa.

Pozdrawiam
Leszek W