Bezpłatny spływ Wkrą do mieszkańców dzielnicy W-wa Żoliborz (2009-06-06)

- Zygmunt Fąfara (ZF)
- Tomasz Hajduk (TH)
- Milimetr Bąk (MB)
- Marek Mazur (MM)
- Marcin Chodorowski (MC)
- Leszek Wirski (LW)
oraz: Mieszkańcy Dzielnicy Warszawa Żoliborz

Spływ rzeką Wkrą stanowił trzecią i ostatnią cześć projektu przygotowanego z myślą o dzieciach, młodzieży i ich rodzicach mieszkających w Warszawie na Żoliborzu.

Muszę przyznać, że początkowo obawialiśmy się, że zmienna pogoda odstraszy beneficjentów projektu od udziału w spływie. Okazało się, że punktualnie o 9:00 stawiło się aż 18 osób. W trakcie podróży z Warszawy do Jońca, nasz kolega Zygmunt omówił wszystkie aspekty formalno-prawne i praktyczne, które były związane z bezpieczeństwem uczestników podczas spływu.

Po przyjeździe do stanicy odbyła się oficjalne odprawa zakończona rozgrzewką. Wszyscy uczestnicy - asekurowani przez ratowników WOPR i instruktorów kajakarstwa - zeszli na wodę. Zanim grupa popłynęła w dół rzeki, odbyło się szkolenia z zakresu efektywnego wiosłowania i sterowania.

Stan wody w rzece był dosyć wysoki co sprawiło, że nurt był bardzo przyjazny dla spływowiczów. Przy istniejących warunkach pogodowych (raz deszcz a raz słońce) założyliśmy, że skończymy spływ w Borkowie. Gdy dopływaliśmy do wyznaczonej maty, uczestnicy jednogłośnie zadecydowali, że chcą jeszcze przepłynąć dodatkowe 5 kilometrów. W ten sposób zakończyliśmy nasz spływ w Goławicach pod wiszącym mostem. Tam też zorganizowaliśmy zawody kajakowe - wyścig na 200 metrów pod prąd. Zwycięzcy otrzymali medale a pozostali uczestnicy pojechali do domów z pamiątkowymi medalami.

Jeszcze raz chcieliśmy podziękować Urzędowi Dzielnicy Warszawa Żoliborz za dofinansowanie tego projektu.