Dzień Dziecka. Bezpieczeństwo na wodzie - warsztaty z budowy kajaków grenlandzkich (2009-05-31)

- Zygmunt Fąfara (ZF)
- Tomasz Hajduk (TH)
- Mariusz Zieliński (Janosik)
- Marcin Chodorowski (MC)
- Kazik Rabiński (KR)
- Kasia Słowik (KSł)
oraz: Dzieci i Rodzice z Dzielnicy Warszawa Praga Południe

Na początku marca z Komisariatu Rzeczny Policji w Warszawie otrzymaliśmy zaproszenie do udziału w imprezie Dzień Dziecka – Bezpiecznie nad wodą. Podczas spotkania z Komendantem, doszliśmy do wniosku, że wspólnie z dziećmi i ich rodzicami zrealizujemy nasz flagowy projekt - warsztaty z budowy kajaków grenlandzkich.
Kasia usiadła do komputera i napisała projekt, który został zaakceptowany i sfinansowany ze środków Dzielnicy Praga Południe m.st. Warszawy.

Korzystając z okazji chcieliśmy jeszcze raz podziękować Radnym Dzielnicy za udzielone wsparcie finansowe i Komisariatowi Rzecznemu Policji za wsparcie organizacyjne.

Przygotowując się do tej imprezy, podjęliśmy decyzję o zakupie na rzecz fundacji dużego namiotu, w którym - bez względu na warunki pogodowe - będziemy mogli prowadzić zajęcia. Zakup okazał się strzałem w dziesiątkę. 31 maja pogoda okazała się być bardzo kapryśną. Przed południem cieszyliśmy się pięknym słońcem. Natomiast druga połowa dnia stała pod znakiem ulewnych burz z piorunami.

Biorąc pod uwagę pogodę, frekwencja w naszym namiocie była duża a uśmiechnięte buzie najmłodszych i pytania zadawane przez rodziców świadczyły, że pomysł spodobał się uczestnikom. Dowodem na potwierdzenie tego stwierdzenia niech będzie relacja fotograficzna przygotowana przez  Kasię, Tomasza i Marcina.