Instruktor Nordic Walking

Dobra wiadomość dla zainteresowanych. Kurs instruktora NW Fundacji KiM jest bezpłatny!

Można go rozpocząć w dowolnym momencie. Wystarczy powiadomić nas, że jest się zainteresowanym udziałam w szkoleniu. Po otrzymaniu e-maila z informacją o przyjęciu w poczet kursantów - rozpoczynacie Państwo  realizację programu, który składa się z pięciu etapów.

Etap I: przejść z kijami minimum 500 km rejestrując trasy przy pomocy jednego z bezpłatnych programów     treningowych, np.Endomondo.

Etap II: brać udział w treningach organizowanych w Puszczy Kampinoskiej. Informacja o terminach spotkań znajduje się na naszej stronie w Aktualnościach.

Etap III: wystartować w zawodach Pucharu Polski organizowanych przez Polską Federację Nordic Walking.  Podczas zawodów niezależni sędziowie Nordic Walking zweryfikują technikę kandydatki lub kandydata.

Etap IV: prowadzić zajęcia / treningi z uczestnikami projektów NW realizowanych przez Fundację KiM. Sprawdzian wiedzy z zakresu metodyki prowadzenia zajęć, treningów oraz zagadnień związanych z bezpieczeństwem uczestników.

Etap V: zaliczyć rozmowę egzaminacyjną z naszymi instruktorami  - materiały teoretyczne dostępne są w internecie i biblioteczce Fundacji KiM.

Uwaga istotna dla kandydatów. W trakcie zaliczania kolejnych etapów zorganizujemy odpłatny kurs pierwszej pomocy. Osoby, które będą posiadały aktualne zaświadczenie o ukończeniu KPP nie będą zobowiązane do wzięcia udziału w szkoleniu.

Po spełnieniu wyżej wymienionych warunków Pani lub Pan otrzyma licencję wystawioną przez Fundację Promocji Rekreacji KiM. Doświadczenie uczy nas, że wieloetapowy proces szkoleniowy jest skuteczny i w efekcie końcowym sprawia dużą satysfakcję osobie, która go ukończyła.

Przejście instruktorskie: certyfikowanych instruktorów zachęcamy do udziału w tzw. KiM-owskim przejściu instruktorskim realizowanym w ramach projektu "Powstańczymi ścieżkami". Jednodniowy rajd odbywa się 4 razy w roku na terenie Puszczy Kampinoskiej na trasie Tułowice - Dąbrowa Leśna. Uczestnicy maszerując z kijami od świtu do zmierzchu muszą pokonać 55-cio kilometrową trasę.  Istnieje również możliwość zaliczenia przejścia na krótszym 30 kilometrowym dystansie.

Osoby zainteresowane zapraszamy do przesłania e-maila na adres info@fundacjakim.pl z dopiskiem Instruktor NW.