W-wa - Twierdza Modlin

We wrześniu rozpoczynamy organizację odpłatnych, szkoleniowych spływów po Wisle z Warszawy do Twierdzy Modlin.
Terminy spływów, czas i miejsce spotkań:

8 września (sobota) godz. 8:00

Spotykamy się na terenie filii Klubu Sportowego Spójnia nad Kanałem Żerańskim, naprzeciwko firmy Plastex (ul. Modlińska 14).

Dojazd. Najbliższy przystanekto Żerań FSO 54, dojazd np. autobusami: 112, 114, 118, 156, 506 lub własnym środkiem transportu. Na terenie ośrodka, po uzgodnienie z władzami klubu, będzie można zostawić samochód na parkingu niestrzeżonym. Parkujemy na betonowym pirsie przy samym kanale. Po wjechaniu  na terenie ośrodka mijamy budynek klubu (po prawej stronie) oraz hangar, który znajduje się po lewej stronie.  Wjeżdżamy na betonową płytę. Tam będziemy czekali na Państwa - obok przyczepy kajakowej  z banerem Szkółka kajakowa KiM

Wyświetl większą mapę

Harmonogram:
  • 8:00 Odprawa, zapoznanie z regulaminem spływu, rozgrzewka oraz omówienie zasad bezpieczeństwa
  • 8:30 Zejście na wodę. Uczestnikom będą towarzyszyć instruktorzy z Fundacji KiM.
  • Śluzowanie w śluzie im. inż. Tyllingera a następnie wypłynięcie na Wisłę.
  • Około 16:00 dopłynięcie do Twierdzy Modlin. Mycie kajaków i załadunek na przyczepę.
  • Zwiedzanie z przewodnikiem Twierdzy Modlin. Jeśli czas nam pozwoli to przed odjazdem wstąpimy do restauracji Brama Ostrołęcka. Link do menu.
  • 18:00 Wyjazd fundacyjnym autobusem do Warszawy (dojazd na miejsce startu).

Dystans do przepłyniecia: 32 km.

Miejsce zakończenia spływu k/ Twierdzy Modlin:

Wyświetl większą mapę

Prowiant: podczas spływu przewidziane są przerwy. Podczas jednej z takich przerw instruktorzy przygotują dla herbatę. W trakcie przerw będzie czas na posiłek, który zabieracie Państwo we własnym zakresie.

Sprzęt, którym popłyniemy: Do Państwa dyspozycji będą dwyosobowe kajaki. Wszyscy z Państwa otrzymają wiosła, kamizelki asekuracyjne (osoby nie umiejące pływać kamizelki ratunkowe) oraz fartuchy.

Co zabrać na spływ: Prosimy zabrać ze sobą ubranie odpowiednie do warunków atmosferycznych panujących we wrześniu np. czapkę, bluzę, kurtkę przeciwdeszczową, która również może osłonić przed wiatrem lub wychłodzeniem, wygodne obuwie sportowe. Generalnie, ubranie powinno gwarantować komfort podczas płynięcia kajakiem i w trakcie zwiedzania twierdzy.

Każdy uczestnik spływu powinien zabrać ze sobą dodatkowy komplet rzeczy plus wygodne sportowe obuwie na zmianę. Ubrania razem z dokumentami, kluczykami do samochodu, telefonami komórkowymi, ect. powinny być zapakowane w szczelne worki. Kabiny (wywrotki) są jednym z elementów kajakarstwa turystycznego i każdy powinien być przygotowani na taką ewentualność.

Pamiętajmy również o zabraniu ze sobą jedzenia, jakiejś przegryzki oraz wody i/lub czegoś gorącego do picia.

Koszt imprezy: Opłata za udział w imprezie wynosi 150 zł (słownie: sto pięćdziesiąt złotych) od osoby.

W ramach tej ceny uczestnicy otrzymują:

• całodzienną imprezę szkoleniowo - krajoznawczą,
  • możliwość pracy z instruktorem z Fundacji KiM w celu dalszego rozwoju umiejetności związanych z wiosłowaniem i manewrowaniem kajakiem oraz zachowaniem bezpieczeństwa na dużej rzece,
  • zwiedzanie z przewodnikmiem Twierdzy Modlin,
  • transport  z Twierdzy Modlin do Warszawy,
  • profesjonalny sprzęt kajakowy,
  • opłatę za śluzowanie oraz ubezpieczenie NW.

UWAGA: Jeśli warunki hydrologiczne i/lub atmosferyczne nie będą sprzyjające ewentualnie bedzie zbyt mała frekfencja, Fundacja KiM zastrzega sobie prawo do odwołania spływu i zwrotu wpłaconych przez państwa pieniedzy.

Wpłaty prosimy dokonać na rachunek Fundacji KiM dopiero po otrzymaniu od nas informacji, że spływ się odbedzie i Pani / Pan zostaliscie zakwalifikowani do udziału w tej imprezie.

Dane potrzebna do dokonania wpłaty:

Fundacja Promocji Rekreacji "KiM"

ul.Partyzantów 21

05-092 Łomianki

nr rach.168009 0007 0013 0794 9001 0003

Mazowiecki Bank Spółdzielczy w Łomiankach
Tytułem: Spływ szkoleniowy: "Warszawa - Twierdza Modlin".

Formularz zapisowy:

Formularz dla osób zainteresowanych udziałem w imprezie

W sprawie dodatkowych informacji prosimy o kontakt z:

Marcinem Chodorowskim kom. 602-399-239

Regulamin spływu

Uczestnicy mają świadomość, że organizatorem spływu jest Fundacja Promocji Rekreacji KiM. W zawiązku z tym, organizator prosi o przestrzeganie nastepujących zasad:

• Uczestnicy ponoszą pełną odpowiedzialność za swoje zachowanie podczas trwania imprezy.
  • Polecenia wydawane na wodzie przez instruktorów należy respektować i niezwłocznie wykonywać.
  • Udział w omówieniu zasad bezpieczeństwa na wodzie jak również w ćwiczeniach doskonalących technikę poruszania się kajakiem po rzece jest obowiązkowy.
  • Każdy z uczestników spływu pływa w założonej i dopasowanej kamizelce. Nie przestrzeganie tego zalecenia  może stanowić podstawę do wykluczenia z dalszego udziału w spływie.
  • Uczestnicy proszeni są o poinformowanie organizatora o ewentualnych problemach zdrowotnych, które mogą mieć wpływ na udział w proponowanych zajęciach.
  • Spożywanie napojów alkoholowych lub przyjmowanie środków odurzających podczas spływu skutkować będzie natychmiastowym usunięciem takiej osoby z dalszego udziału w imprezie. Organizator nie pokrywa kosztów powrotu winowajcy do domu.
  • Uczestnicy ponoszą odpowiedzialność za powierzony im sprzęt. W przypadku zniszczenie  lub zgubienia mienia Fundacji KiM (kajak, wiosło, kamizelka, etc.) uczestnik zobowiązuje się do jego odkupienia lub zwrotu równowartości.

Zobowiązania Fundacji KiM:
  • Realizacja na wysokim merytorycznym poziomie wszystkich działań przewidzianych podczas spływu.
  • Wykupienie ubezpieczenia NW dla wszystkich uczestników.
  • Dobór profesjonalnej kadry instruktorskiej.
  • Profesjonalizm w budowaniu relacji pomiędzy wszystkimi uczestnikami a kadrą instruktorską.
  • Zapewnienie niepowtarzalnej atmosfery oraz wartościowych doznań.
  • Przygotowanie ankiety ewaluacyjnej.

Rola instruktorów Fundacji KiM:
  • Spływ jest zorganizowany przez Fundację KiM, która będzie reprezentowana przez instruktorów. Zadaniem kadry jest zapewnienie maksimum bezpieczeństwa podczas spływu oraz realizacja zajęć przewidzianych w programie.