Wisłą po 15-tej

Najbliższe lipcowe terminy spływów "Wisłą po 15-tej":

- sobota

15 - niedziela

Formularz zgłoszeniowy (kliknij)

Miejsce spotkania: Warszawa, ul.Zaruskiego (Cypel Czerniakowski) pod estakadą mostu Łazienkowskiego.

Wyświetl większą mapę

Scenariusz spływu: Spotykamy się z Państwem o godzinie 15:00. Wydanie sprzetu, odprawa, regulamin i rozgrzewka. O 15:30 zejdziemy na wodę i nasi instruktorzy przypomną Państwu podstawowe techniki związane z manewrowaniem kajakiem. Następnie wypłyniemy na Wisłę i skierujemy się do Portu Praskiego - zwiedzimy go z naszych kajaków. Kolejny przystanek zrobimy na łachach wiślanych poniżej mostu im. Grota Roweckiego. Tam będziemy mogli delektować się widokiem dzikiej Wisły. W tym miejscu będzie również czas na posiłek, który każdy z uczestników spływu zapewnia sobie we własnym zakresie. Po przerwie popłyniemy do śluzy im. inż. Tillingera. Spływ zakończymy ok 19:00 przy filii Klubu Sportowego Spójnia na Kanale Żerańskim. Powrót uczestników spływu we własnym zakresie np. komunikacją miejską.

Trasa spływu:

Part Czerniakowski - Part Żerański

Miejsce zakończenia spływu:

Wyświetl większą mapę

Dystans do przepłynięcia: około 13 km.

Prowiant i napoje: podczas spływu przewidziana jest 20-30 minutowa przerwa na łasze wiślanej. Będzie to czas na odpoczynek oraz konsumpcję. Instruktorzy przygotują dla Państwa herbatę.

Sprzęt, którym popłyniemy: Do Państwa dyspozycji będą dwuosobowe i jednoosobowe kajaki. Przydział sprzętu nastąpi zgodnie z preferencjami zaznaczonymi w arkuszu zgłoszeniowym. Wszyscy uczestnicy otrzymają wiosła i kamizelki asekuracyjne.

Co zabrać na spływ: Prosimy zabrać ze sobą ubranie odpowiednie do warunków atmosferycznych (czapka, lekką bluzę, kurtkę przeciwdeszczową, która również może osłonić przed wiatrem lub wychłodzeniem, wygodne obuwie sportowe, w którym można brodzić po wodzie. Generalnie, ubranie powinno gwarantować komfort podczas płynięcia kajakiem.

Każdy uczestnik spływu powinien zabrać ze sobą dodatkowy komplet rzeczy, które razem z dokumentami, kluczykami do samochodu, telefonami komórkowymi, ect. powinny być zapakowane w szczelnym worku.
Kabiny (wywrotki) są jednym z elementów kajakarstwa turystycznego i każdy powinien być przygotowani na taką ewentualność.

Regulamin spływu:

Uczestnicy mają świadomość, że organizatorem spływu jest Fundacja Promocji Rekreacji KiM. W zawiązku z tym, organizator prosi o przestrzeganie nastepujących zasad:

1. Uczestnicy ponoszą pełną odpowiedzialność za swoje zachowanie podczas trwania imprezy.
  2. Polecenia wydawane na wodzie przez instruktorów należy respektować i niezwłocznie wykonywać.
  3. Udział w omówieniu zasad bezpieczeństwa na wodzie jak również w ćwiczeniach doskonalących technikę poruszania się kajakiem po rzece jest obowiązkowy.
  4. Każdy z uczestników spływu pływa w założonej i dopasowanej kamizelce. Nie przestrzeganie tego zalecenia  może stanowić podstawę do wykluczenia z dalszego udziału w spływie.
  5. Uczestnicy proszeni są o poinformowanie organizatora o ewentualnych problemach zdrowotnych, które mogą mieć wpływ na udział w proponowanych zajęciach.
  6. Spożywanie napojów alkoholowych lub przyjmowanie środków odurzających podczas spływu skutkować będzie natychmiastowym usunięciem takiej osoby z dalszego udziału w imprezie. Organizator nie pokrywa kosztów powrotu winowajcy do domu.
  7. Uczestnicy ponoszą odpowiedzialność za powierzony im sprzęt. W przypadku zniszczenie  lub zgubienia mienia Fundacji KiM (kajak, wiosło, kamizelka, etc.) uczestnik zobowiązuje się do jego odkupienia lub zwrotu równowartości.

Zobowiązania Fundacji KiM:

• Realizacja na wysokim merytorycznym poziomie wszystkich działań przewidzianych podczas spływu.
  • Wykupienie ubezpieczenia NW dla wszystkich uczestników.
  • Dobór profesjonalnej kadry instruktorskiej.
  • Profesjonalizm w budowaniu relacji pomiędzy wszystkimi uczestnikami a kadrą instruktorską.
  • Zapewnienie niepowtarzalnej atmosfery oraz wartościowych doznań.
  • Przygotowanie ankiety ewaluacyjnej.

Rola instruktorów Fundacji KiM:

Spływ jest zorganizowany przez Fundację KiM, która będzie reprezentowana przez instruktorów. Zadaniem kadry jest zapewnienie maksimum bezpieczeństwa podczas spływu oraz realizacja zajęć przewidzianych w programie.

Koszt imprezy:

Opłata za udział w spływie wynosi 60 zł (słownie: sześćdziesiąt złotych) od osoby.

W ramach tej ceny uczestnicy otrzymują:

• nowy, wyprawowy, dwuosobowy kajak oraz wiosła i kamizelki asekuracyjne,

• asekurację i szkolenie prowadzone przez instruktorów z Fundacji KiM,

• w spływie weziemie udział przewodnik po warszawskim odcinku Wisły,

• poczęstunek podczas przerwy, tzn. kim-owską herbatę,

• ubezpieczenie NW.

Wpłaty prosimy dokonać na rachunek Fundacji KiM:

Fundacja Promocji Rekreacji "KiM"

ul.Partyzantów 21

05-092 Łomianki

nr rach.168009 0007 0013 0794 9001 0003

Mazowiecki Bank Spółdzielczy w Łomiankach

Tytułem: Imię i nazwisko - spływ szkoleniowy Wisłą po 15-tej w dniu ...... 2012r.

Z chwilą odwołania przez Fundację KiM spływu np. z powodu zbyt wysokiego stanu wody w Wiśle, wpłaty zostaną Państwu zwrócone.

Formularz zgłoszeniowy (kliknij)