Ważne info nt spływu

Ważne informacje dotyczące bezpłatnego spływu organizowanego w dniu 20 sierpnia 2011 w ramach projektu Kijki i kanadyjki, który otrzymał dofinansowanie z UM Łomianki :

Do udziału w spływie zostanie zaproszonych 14 pełnoletnich osób, które wypełniły arkusz zgłoszeniowy a ich nazwiska zostały zamieszczone w tabeli "Osoby zakwalifikowane do udziału w spływie".

UWAGA: Jeśli warunki hydrologiczne i/lub atmosferyczne nie będą sprzyjające, Fundacja KiM zastrzega sobie prawo do odwołania spływu.

Miejsce spotkania spływowiczów:

Spotykamy się o godzinie 8:00 w Burakowie - Łomianki na skrzyżowaniu ulicy Dziwożony (która przechodzi w ul.Parkową) a ul. 11 Listopada. Punktem charakterystycznym jest jeden z dwóch wysokich słupów linii wysokiego napięcia, dzięki któremu sieć jest przerzucona na drugi brzeg Wisły. Wzdłuż ul.Parkowej można zaparkować samochody. Jest to miejsce niestrzeżone. Następnie zejdziemy w dół ulicą o gruntowej nawierzchni (po prawej stronie ogródki działkowe), dojdziemy do żółtego szlabanu, przy którym skręcimy w prawo i po 50 metrach znajdziemy się nad brzegiem Wisły. Są tam przycumowane długie, drewniane łodzie. W tym miejscu zjedziemy na wodę. Prosimy zapoznać się z  poniższymi mapkami (patrz zielona strzałka):

Wyświetl większą mapę

Harmonogram:

8:00 odprawa, zapoznanie z regulaminem spływu oraz omówienie zasad bezpieczeństwa
8:30 zejście na wodę. Uczestnicy popłyną kanadyjkami (kanu) i kajakami. Towarzyszyć im będą instruktorzy z Fundacji KiM.
Około 14:00 - 15:00 dopłyniemy do Modlina. Załadunek sprzętu na przyczepę.
15:30 - 17:30 rozpoczęcie dwugodzinnego zwiedzania z przewodnikiem Twierdzy Modlin.
17:30 powrót autokarem do Łomianek

Dystans do przepłynięcia: około 30 km pięknym odcinkiem Wisły.

Prowiant: podczas spływu przewidziany jest przystanek na jednej w wiślanych łach. Tam będzie można odpocząć i delektować się widokiem dzikiej Wisły. Będzie to również czas na posiłek, który każdy z uczestników spływu zapewnia sobie we własnym zakresie. Podczas zwiedzania Twierdzy Modlin należny wykupić bilet w cenie 4 zł. Prosimy przygotować się na ten wydatek. Opłatę za usługę przewodnicką pokryje Fundacja KiM.

Sprzęt, którym popłyniemy:

Do Państwa dyspozycji będzie następujący sprzęt pływający:
5 kanadyjek (kanu) z pagajami lub wiosłami kajakowymi
2 kajaki dwuosobowy

Co zabrać na spływ:

Prosimy zabrać ze sobą ubranie odpowiednie do warunków atmosferycznych (czapka, okulary przeciwsłoneczne, krem do opalania z filtrem, obuwie umożliwiające brodzenie w wodzie). Każdy uczestnik spływu powinien zabrać ze sobą komplet rzeczy na zmianę, które razem z dokumentami, kluczykami do samochodu, telefonami komórkowymi, ect. powinny być zapakowane w szczelne worki. Kabiny (wywrotki kanu lub kajaków) są jednym z elementów kajakarstwa turystycznego i wszyscy powinni być przygotowani na taką ewentualność.
Pamiętajmy również o zabraniu ze sobą jedzenia oraz wody do picia.

Na zakończenie spływu, dla chętnych, przeprowadzone zostaną egzaminy na 1-szy stopień według
Polskiego Systemu Klasyfikacji Kajakowej (kliknij).

W sprawie dodatkowych informacji prosimy o kontakt z szefem projektu:
Marcin Chodorowski kom. 602-399-239