IX edycja basenowej Szkółki Kajakowej KiM

Muszę być autentyczny i umieć zademonstrować to, do czego przekonuję.
Instruktor nie powinien zachęcać do wkraczania na ścieżki, których nigdy nie przebył.

JAN ŚLĘŻYŃSKI
profesor AWF w Katowicach

Szanowni Państwo,

zapraszamy do udziału w odpłatnych treningach kajakowych prowadzonych przez instruktorów Fundacji KiM-u. Semestr rozpocznie się 7 stycznia i będzie trwał do końca marca z możliwością przedłużenia do końca kwietnia 2013 roku. Miejsce treningów: basen w Warszawie przy ul.Inflanckiej 8. W ramach wykupionego karnetu bedziecie mogli Państwo wziąć udział w 10 treningach.  Po pierwszych - pilotażowych zajęciach - zostaną utworzone grupy treningowe w zależności od stopnia zaawansowania uczestników. Opłata za jeden trening wynosi 50 zł od osoby.

Uczestnicy poniedziałkowych i środowych treningów będą uczyli się:
  • balansowania ciałem w kajaku,
  • kabiny ze ściąganiem fartucha z kajaka,
  • wejścia do kajaka z wody,
  • podpórki niskiej,
  • podpórki wysokiej,
  • piórkowania,
  • podpórki głębokiej,
  • technik autoratowniczych,
  • technik ratownictwa zespołowego,
  • różnych rodzajów eskimosek.

Uczestnikami wtorkowych treningów są kandydaci na instruktorów kajakarstwa Fundacji KiM.

Na Państwa życzenie uruchamiamy piątkowe treningi dla rodziców z dziećmi. Podczas zajęć będziemy uczyli bezpiecznego zachowania w kajaku jak również stopniowo przejdziemy do sytuacji ekstremalnymi tzn. wywrotkek, w których biorą udział dorośli z dziećmi. Zajęcia mają na celu oswojenie rodziców i dzieci z takimi sytuacjami oraz nauczenie skutecznych metod ratowniczych, które stosuje się na wodzie bez konieczności dopływania do brzegu.

Harmonogram treningów:

• 20:25 - basen przy ul.Inflanckiej 8 w Warszawie.
  • 20:30 - pokazujemy szatniarzom karnet  i wchodzimy na basen. W szatni zostawiamy okrycia i buty, które należy schować do przyniesione z domu torby foliowej.
  • Co należy zarbać na trening? W torbie oprócz innych indywidualnie wybranych rzeczy powinny znaleźć się: okulary pływackie, nosek lub maska i jeśli ktoś ma taką potrzebę zatyczki do uszu. Oczywiście, zabieramy ze sobą strój kąpielowy - warto kupić jakąś niedrogą piankę neoprenową, która zapewni nam komfort termiczny i zabezpieczy biodra i uda przed obtarciami. Można zabierać ze sobą obuwie neoprenowe. Każdy otrzyma od instruktora kask. Z wyposażenia dodatkowego - warto zabierać wiosła. Mamy klubowy sprzęt, ale najpewniejsze jest własne wiosło.
  • 20:30-20:45 - szatnia i prysznic.
  • 20:40-20:50 - wejście na płytę basenu. Przenosimy kajaki i dodatkowy ekwipunek w okolice brodzika.
  • 20:50-21:00 - rozgrzewka, którą prowadzi instruktor.
  • 21:00-21:10 - rozgrzewka w wodzie.
  • 21:10- 21:50 - trening.
  • 21:50-21:55 - ćwiczenia relaksacyjne w parach lub indywidualne.
  • 21:55 gwizdek ratownika oznajmiający koniec sesji. Przed wyciągnięciem kajaków na brzeg wylewamy z nich wodę. Technikę zademonstruje instruktor.
  • 22:15 - hol główny, krótkie podsumowanie treningu.

Regulamin szkółki

Formularz zgłoszeniowy dla osób zainteresowanych udziałem w Szkółce Kajakowej KiM

Zapraszamy do obejrzenia przykładowych materiałów szkoleniowych nagranych na potrzeby szkółki lub w trakcie zajęć na basenie w 2010 roku.

Absolwenci naszej szkółki zapraszani są do udziału we wprawkach i spływach (kajaki i kanu)  organizowanych w ramach projektów realizowanych przez Fundację KiM.

Szczegółowych informacji udzieli Państwu Marcin tel. 602-399-238