Kaj. długodystansowe

Kajakarstwo długodystansoweDział prowadzi: Michał Bąk - Milimetr

Kajakarstwo długodystansowe - aby omawiać tę odmianę kajakarstwa warto byłoby zdefiniować czym jest długi dystans... Tak jak łatwo jest wyróżnić kajakarstwo górskie, morskie czy zwałkowe charakterem wód, po których się pływa, tak długi dystans dla każdego oznacza inną odległość. Przyjmijmy więc, że mówimy tu o dystansach, które nie są dostępne bez specjalnych przygotowań dla przeciętnego kajakarza, o dystansach, których pokonanie zajmuje więcej niż 6-8 godzin wiosłowania jednego dnia. Zakładam tu, że pokonana odległość na wodzie jest nie mniejsza niż 50 km.
Nad górną granicą cały czas pracujemy :)

Uwagi ogólne

Aby dobrze przygotować się do długiego dystansu należy zdać sobie sprawę ze stanu własnego zdrowia i kondycji. Ważne jest to z kilku powodów:
- aby sobie nie zrobić krzywdy, gdyż taki wielogodzinny wysiłek może się ujemnie odbić na słabym sercu, a na wodzie trudno o pomoc w razie czego;
- aby oprócz sobie, nie zepsuć wyprawy pozostałym płynącym - naprawdę, lepiej jest dłużej potrenować i zaskoczyć znajomych dobrą kondycją niż okazać się "kotwicą" spowalniającą całą grupę;
- aby wyprawa na długi dystans była przyjemnością z miło spędzonego czasu, a nie walką z każdym pociągnięciem wiosła, odchorowaną przez kilka dni po spływie;

W osobnych działach postaram się omówić najważniejsze kwestie pływania długich dystansów ze szczególnym uwzględnieniem:

- sprzętu pływającego
- ubrania i sprzętu dodatkowego
- logistyki
- żywności i napojów
- taktyki płynięcia

kajakarstwo długodystansoweOczywiście nie jestem wszechwiedzący i w tym miejscu będę starał się czerpać wiadomości nie tylko z własnej głowy ale i z cudzych doświadczeń.  Tak więc wszelkie (rzeczowe :) uwagi ale i pytania proszę kierować na adres:
michal@fundacjakim.pl