Szkółka kajakowa KiM

W październiku 2009 roku, w ramach Fundacji KiM, powstała szkółka kajakowa, w której udzielają się instruktorzy kajakarstwa z naszej grupy. Celem szkółki jest popularyzacja bezpiecznego rekreacyjnego kajakarstwa, które opiera się nie tylko na zdrowym rozsądku ale również na kompetencjach kajakarskich.

Nasza oferta skierowana jest do osób, które chcą zweryfikować lub podnieść poziom swoich umiejętności przydatnych w kajakarstwie nizinnym, zwałkowym lub morskim. Pomyśleliśmy również o osobach przygotowujących się do zaliczenia egzaminów praktycznych w ramach kursów lub programów certyfikujących np. British Canoe Union. Mamy nadzieję, że program naszych zajęć będzie również przygotowywał kajakarzy do uzyskania certyfikatów, nad którymi pracuje szeroko rozumiane środowisko kajakarzy (FOK) archiwum dyskusyjne FOK

Działania szkoleniowe odbywają się na basenie, rzekach, jeziorach i morzach. Podzieliliśmy je na następujące bloki tematyczne:

• warsztaty dla początkujących kajakarzy (1 stopień)
  • warsztaty dla średniozaawansowanych kajakarzy (2 stopień)
  • warsztaty dla zaawansowanych kajakarzy (3 stopień)
  • warsztaty dla osób planujących kajakowe wyprawy morskie
  • warsztaty dla osób zainteresowanych kajakarstwem grenlandzkim
  • warsztaty - Eskimo-roll - różne techniki
  • warsztaty z kajakowego ratownictwa zespołowego i auto-ratownictwa na wodzie
  • szkoleniowe wyprawy kajakowe - różne akweny, kraje i różne pory roku. Każdy z przyszłych uczestników wyprawy szkoleniowej musi być wcześniej zweryfikowany poprzez zaliczenie wymaganego stopnia w skali przyjętej przez KiM a w przyszłości stopnia opracowanego przez FOK
  • indywidualna sesja z instruktorem (basen lub otwarty akwen) jako prezent na imieniny, urodziny lub z okazji innych ważnych okazji.

Kilka słów o skali, którą przyjęliśmy. Powstała ona w oparciu o sprawdzony system opracowany przez BCU. Skorzystaliśmy również z doświadczeń polskich kajakarzy i naszych własnych przemyśleń. Dążmy do tego, aby programy szkoleniowe głównie opierały się na działaniach praktycznych.

Uczestnikom zapewniamy kadrę instruktorską, kompletny sprzęt kajakowy i sprzęt dodatkowy - w zależności od rodzaju wprawek. Wprowadziliśmy również element multimedialny do naszych treningów. Niektóre sesje są filmowane a następnie uczestnicy szkółki otrzymują płytki DVD z nagraniami opatrzonymi komentarzem instruktorów. Wybrane fragmenty sfilmowanych sesji treningowych są również dostępne na naszej stronie.

Prowadzimy wprawki indywidualne i grupowe. Liczebność grupy szkoleniowej jest uzależniona od tematyki wprawek.

Serdecznie zapraszamy do korzystania z materiałów szkoleniowych, które systematycznie będziemy zamieszczali w tym dziale. Zachęcamy również wszystkich kajakarzy do sprawdzania swoich umiejętności bez konieczności kontaktowania się z nami. Jednak zawsze warto zadbać o kompetentną asystę podczas wykonywania poszczególnych ćwiczeń. Chodzi nie tylko o asekurację, ale także o weryfikację poprawność wykonywanych technik.

Wszystkich zainteresowanych ćwiczeniem w naszym towarzystwie zapraszamy do kontaktu.

Zapytania można również przesyłać na adres